Baji Balázs ezüstérmes az U23 Európa-bajnokságon!

Tomhauser sprint-gát csapat- állt a felirat a  Balázs pólóján, amit egy évi Budapesten tartózkodása után készíttetett és kezdett el büszkén hordani. Szép gesztus is egyben, amivel jelezte, hogy ugyan mindig is békéscsabai marad a  szívében, de további útját, fejlődését már egy új közösség is segíti, és oda is tartozik.   Mikor Balázst csaknem három éve Budapestre szólították tanulmányai, (a Budapesti Állatorvostudományi Egyetem hallgatója) a junior világbajnoki 7. helyezett,  igéretes tehetség az ikarusos sprint-gátfutó csoportot kereste meg. 19 éves koráig Jani bácsi (Medovarszki János, sokszoros magyar bajnok, és egykori magasugró országos csúcstartó) irányításával készült Békéscsabán, nevelőedzője  rendkívül jó alapokat adott /Jani bácsi azóta is hallatlan érdeklődéssel követi Balázs fejlődését/.

És úgy tűnik sem Ő, sem Balázs nem bánta meg döntését, mert többek között Kiss Dani személyében olyan barátra, klasszis edző - és versenyzőtársra lelt, ami talán nem is alakulhatott volna ideálisabban számára. Érkezésével egy időben - anélkül hogy összebeszéltek volna- egy "magányos farkas" versenyző jelentkezett Albertirsáról. Ecsedi Gergő - merthogy róla van szó-  egyedül járt fel évekig Budapestre egy edzéstervvel a kezében, és kereste az otthoni körülményeinél jobb felkészülési lehetőségeket. Sokszor edző nélkül készült, mígnem vette a bátorságot és megkeresett minket azzal a szándékkal, hogy szívesen csatlakozna a csoporthoz. Azóta egy igazi gátfutó mikroközösség alakult ki,  a három  fiú között nagyon jó barátság szövődött.

De hogyan is alakult Balázs pályafutása Budapesten? 

Már az  első évben nagy fedettpályás és szabadtéri egyéni csúcsot ért el (7,87 ill 13,97) kijutott a a torinói fedettpályás Európa bajnokságra,  és résztvevője volt az u23-as kaunasi EB-nek. A 2009-2010-es szemeszterben elsősorban nyelvgyakorlás céljából ösztöndíjasként a Kansas Egyetem hallgatója és sportolója volt. Dani után így Balázs volt az a versenyző, aki az amerikai felkészülésről elsőkézből tudott információkkal és benyomásokkal szolgálni. Júniusi hazatérése után egy második formábahozó szakaszban, élvezve a MASZ szakmai vezetésének bizalmát, elsősorban rutinszerzés céljából résztvett azon az emlékezetes barcelonai Európa-bajnokságon, ami sokunk számára oly kedves emlék. Az idei esztendőben immár ismét itthon készülve 7,77-es egyéni csúccsal már az erős középmezőnyben végzett  a párizsi fesettplyás Eb-on, majd egy sikeres nyári felkészülést követően a múlt héten  eljutott eddigi pályfutása talán legfényesebb állomásához: Ostravában, az U23-as Európa-bajnokságon kétszer is megjavítva korosztálya országos csúcsát, ezüstérmet nyert a kontinensbajnokságon. Ideje olimpiai "B" szint, és kivívta a Dél-Koreában megrendezésre kerülő világbajnokság résztvételi jogát, melyre a Kínában rendezett  Universiadéról fog közvetlenül átutazni. Az idei év programja tehát igen sűrű, és innentől kezdve már  Balázs versenyei is az olimpiai felkészülés jegyében zajlanak!