Olimpikonunk visszatért – új táv, új célok

Wagner-Gyürkés Viktória. Szakosztályunk történetének második olimpikon atlétája, Európa-bajnoki döntős, sokszoros válogatott, huszonhétszeres felnőtt magyar bajnok. Remélhetőleg a makacs sérülésen túl. Vele beszélgettünk.

 

Néhány héttel ezelőtt megnyerted a Telekom Vivicittá 10Km-es versenyszámát, amihez ezúton is gratulálunk! Hol helyezed el ezt a győzelmed a pályafutásodban, és milyen jelentősége van az idei szezont tekintve?

Köszönöm a gratulációt! Az idei Vivicittá egy versenyszerű edzés volt számomra, így nem tulajdonítok neki nagy jelentőséget. A hétvégi tempófutásomat futottam versenykörülmények között, bár sajnos végig egyedül futottam, és a rakparton nagy szembeszél nehezítette a dolgomat. De jó teszt volt a lábamnak, és nagyon örülök, hogy hosszú kihagyás után végre versenyen indultam.

 

Mi történt veled az elmúlt fél évben?

Az elmúlt bő fél évben a makacs achilles sérülésemet igyekeztem magam mögött hagyni. A teljes kihagyás öt hét volt, de mire futás szempontból azt mondhatom, hogy már mennyiségi munkát el tudtam végezni, az december volt. Négy hónap kiesett. Az első résztávszerű pályaedzésem januárban volt. Ennyire hosszú időre még sosem estem ki az edzésrutinomból. Nagyon nehéz időszak volt, viszont rengeteget tanultam ezidő alatt, és bár nem tudtam a megszokott módon edzeni, sok mindenben fejlődtem. Rengeteget úsztam és bicikliztem, gyógytornáztam, és különböző jellegű erősítő edzéseket végeztem, amik nagyon hasznosnak bizonyultak. Ehhez tudtam szép lassan hozzárakni a futómunkát mennyiségileg és minőségileg is.

 

 

Melyek az idei év legfontosabb céljai? Melyik versenyszám lesz a fókuszban?

Az idei évem legfontosabb célja a sikeres távváltás. Elhagyom a 3000 méteres akadályfutást, és az 5000 méter lesz a fókuszban. Ezen a távon szeretnék kvalifikálni az idei Európa-bajnokságra is és ott minél jobban szerepelni. A hosszú kihagyás, és az eddiginél sokkal erősebb kvalifikációs szintek mellett nehéz dolgom lesz, de mindent megteszek, hogy bebizonyítsam, ezen a távon is van keresnivalóm. A fő számom az 5000 méter lesz, de ahogy a lehetőségek engedik, sokat fogok versenyezni 1500-, és 3000 méteren is.

 

Hogyan fogalmaznád meg a távlati céljaid? Világbajnokság, olimpia.

Jövőre mindenképpen a hazai rendezésű VB-n való részvétel, majd 2024-ben a párizsi olimpia a fő célom. Eemélem, hogy minél jobban fog menni az 5000 méterre való átállás, és már idén magas, biztató pontokat tudok szerezni a jövő évi vb-kvalifikáció szempontjából is. Ez egy teljesen új terep számomra, még nincsen benne nemzetközi tapasztalatom, de bízom benne, hogy idővel reálisan kitűzhetek nagyobb célokat is, mint “csak” a részvétel ezeken a világversenyeken. Mindemellett a legfontosabb, hogy egészséges legyek, és fájdalommentesen tudjak készülni.

 

 

Villámkérdés, villámválasz

2023

Világbajnokság, Budapest

 

3000 m akadályfutás

Izgalom, vizes árok, fájdalom

 

Edzés             

Érdekes módon én csak a futást nevezem edzésnek. Számomra az edzés a futással egyenlő.

 

Pihenés, szabadidő

Utazás, természet, feltöltődés

 

Hogy érzed magad?

Köszönöm, jól vagyok. Február végétől kezdődően négy hetet edzőtáboroztam Portugáliában, ami nagyon jól sikerült és nagyon jó hatással volt rám. Komoly munkát tudtam elvégezni, és azóta itthon folytatni, a sarkam/achillesem jól veszi az akadályokat, nagyon izgatott vagyok hogyan fognak menni a versenyek és bízom benne, hogy mire igazán kell, minden össze fog állni.