Terepfutó majális az Everling Tavaszváró versenyen

Festői környezetben, a 16. kerületi Naplás-tó partján rendezték meg idén már ötödik alkalommal az EVERLING Tavaszváró terepfutó versenyt, mely a multiNavigator kupasorozat második állomása is volt egyben. A ragyogó napsütés és a kiváló terepviszonyok mágnesként vonzották a futás szerelmeseit a dimbes-dombos erdei utakon kijelölt pályákra. Idén is több mint ezren álltak rajthoz a legkisebbektől a legnagyobbakig: kiacsoportos ovisoktól a felnőttekig minden korosztály megtalálhatta a megfelelő távot.

Gajdos Tamás köszöntötte a futókat 9 óra előtt néhány perccel , majd Kovács Péter -16. kerület polgármestere- nyitotta meg hivatalosan a versenyt. Pontban 9-kor a kiscsoportos óvodások mezőnye nyitotta a futamok sorát, délután fél 3-kor pedig a profikkal teletűzdelt 5x2 km-es Super sprint utolsó futója is célba ért. A legkisebbek 300 méteres körön, a MASZ Sport XXI. Program U11 és U13 éves indulói pedig már 1500 méteres illetve 2 km-es távon mérhették össze tudásukat. Utóbbiak mindkét kategóriáját az Ikarus BSE csapatai nyerték, többnyire az egyéni versenyszámokban is az élen végezve.

Nagyon népszerű volt a szülők és érdeklődők részére rendezett 2 km-es sprint-túra futam, melyen ki-ki vérmérsékletének és fizikai állapotának megfelelően futhatott, vagy gyalogolhatott a madárdaltól hangos tavaszi erdőben. A nap csúcseseménye volt a több mint 200 indulót vonzó speciális, 5x2 km-es Super sprint verseny, melyen sajátos módon, mintegy résztávos edzést imitálva 13 percenként újrarajtoltak a futók a közel két kilométeres körön. Így különleges taktikai érzék kellett ahhoz, hogy ki-ki eldöntse mi a hatékonyabb erőbeosztás tekintetében számára: gyorsan teljesíteni az adott kört és aztán többet pihenni mint a többiek, vagy kocogósabbra venni a tempót és rövidebb pihenő után újra nekilódulni. A rajt-cél kapunk kifüggesztett futó óra ugyanis kegyetlen pontossággal minden 13. percben újra indította a mezőnyt.

A korábbi sokszoros Tavaszváró győztes és 3000 méteres akadályfutásban is országos bajnok BEAC-os Dani Áronnak ezúttal komoly kihívója akadt a 10000 méteres magyar bajnok békéscsabai Gregor László személyében. Az első szakaszt ugyan még Dani nyerte, a második két kilométertől kezdve azonban már Gregor vette át az irányítást és a további 4 futamban már ő végzett az élen. Az öt szakaszt összesítve a békéscsabai fiú több mint félperces előnnyel diadalmaskodott a két BEAC-os futó, Áron és Farkas Dárius előtt.

"Először futottam egy ilyen különleges "résztávos" versenyen-kezdte a befutó utáni értékelésben Gregor Laci. Nagy élmény volt számomra, több ok miatt is. A pálya egy igazi kihívás, nagyon technikás, kemény emelkedőkkel és lejtőkkel, mégis biztonságos és teljes mértékben futható. A hangulat remek volt, a pálya több részét is belehetett látni egy adott pontban, sok ember volt kint, akik buzdítottak, nagyon jól eset. Miután a jelenlegi magyar legjobbak is voltak a versenyen, így igen színvonalas és szoros verseny volt, komoly taktikai lehetőségekkel, köszönhetően ugye a kötelező pihenők miatt. Szerencsére én tudtam most a leggyorsabb lenni, próbáltam tartalékolni a végére is, elégedett vagyok a teljesítményemmel. Remélem jövőre semmi akadálya nem lesz annak hogy újra kipróbálhassam magamat itt, szívesen futnék még ezen a versenyen.Köszönöm a lehetőséget."

A hölgyeknél sokszoros bajnok Kácser Zita vitte a prímet Ferencz Kata (BEAC) és a duatlonban, triatlonban 20 éve nemzetközi szinten is sikeres, többszörös Világbajnok Csomor Erika előtt.

Zita így látta belülről a versenyt:

"Nagyon jól éreztem magam a versenyen! Szerintem egy jól megszervezett és lebonyolított verseny volt! a pálya nem volt könnyű, viszont sokkal jobban ment mint az előző évben, így összességében nagy élménynek éltem meg. Remek idő, jó hangulat, kiváló futás, tökéletes szervezés! Gratulálok a szervezőknek!"

Összességében remek hangulatú, sikeres rendezvény boldog résztvevői voltak a Naplás-tó partjára vasárnap kilátogató résztvevői, ráadásul a nagyvonalú szponzoroknak köszönhetően értékes Salomon ajándékokat sorsoltunk ki, szinte senki nem távozott üres kézzel, hiszen - ha más nem - a díjkiosztót követő tombolán nyert ajándék sportfelszerelés majdnem mindenkinek jutott.