Gyürkés Viktória magyar válogatott a Mezei futó Európa-bajnokságon!

December 14-én a Samokovban – Bulgáriában – rendezendő Mezei futó Európa-bajnoksággal zárul a nemzetközi versenyszezon. A pályaversenyektől eltérően itt a felnőtt, az utánpótlás (u23) és a junior (u20) korosztály egy helyszínen, egyazon napon, de természetesen külön futamban versenyez. Azért különleges jelentőségű számunkra ez, mert Gyürkés Viktória – aki 2010-ben az év junior atlétanője volt, sokszoros korosztályos, illetve felnőtt Magyar Bajnok – egyike annak a hatvannégy utánpótlás korú hölgynek, aki képviselheti hazáját az említett kontinensviadalon. Válogatottságát a mezei liga versenyeken nyújtott teljesítményével érdemelte ki.

Vikinek nem ez lesz az első ilyen kaliberű verseny, amin részt vesz – ifjúsági és junor világbajnokságon, és felnőtt csapat Európa-bajnokságon már szerepelt – de az első mezei futó megmérettetése lesz nemzetközi szinten.

A napokban ezekről a kihívásokról, a felkészüléséről és a terveiről kérdeztük a Dr. Török János irányításával készülő Viktóriát.

- Szeptember közepétől kezdve megemeltük a km számot – kezdte a beszámolóját Viktória – a 10km-es bajnokság után pedig közel két hónapig nagy mennyiségű, kemény munkát végeztünk. A liga versenyeken edzésből futottam, most az eb előtt két héttel könnyítettünk fel kicsit, remélem ott fog igazán kijönni a forma.

Ez lesz életem első mezei Európa-bajnoksága, nagyon kíváncsi vagyok, hogy fogok teljesíteni a nehezített körülmények között, erős mezőnyben. Szeretném magamból kihozni a maximumot, és meglátjuk ez mire lesz elég.

És akkor a felkészülésről....

Szeptember végén, a 10km-es országos bajnokság után megkezdtük a felkészülést a mezei versenyekre. Igazából már ekkor kitűztük célként a mezei Eb-n való indulást. Elkezdtem napi kettőt edzeni, így általában 10 edzésem volt egy héten. Nagy mennyiségű munkát végeztünk, a heteim súrolták a 100km-t. Nagyjából kéthetente voltak a mezei liga fordulók, ezekre nem pihentünk rá, edzésből futottam. Minden héten egyszer hegyre futottam(7,5 km időre fel-7,5 km le), ha szombaton verseny volt, akkor felmentem másnap, ez sosem maradhatott ki. Hozzá kellett szoknom a hosszabb résztávokhoz. Például többször megcsináltam 10x1000m-t 1 perc pihenővel. Szerencsére a szervezetem gyorsan alkalmazkodott ehhez a munkához, fejben pedig nagyon eltökélt voltam, mindig a mezei Eb motivált. Hét hétig végeztük ezt a kemény, sokszor nagyon nehéz munkát. Most az utolsó mezei liga forduló óta felkönnyítettünk kicsit, ez az időszak a formába hozásról szól. 

Remélem az eb-n fog kiteljesedni a forma, és ki fog jönni a sok belefektetett munka. Ez lesz az első mezei Európa-bajnokságom, nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz. Teljesen más közeg és hangulat, mint a megszokott pálya versenyeken. Itt 6km-es távon mindenki odaférhet, az is aki pályán 5-,10ezres futó, de a jó 1500m-es futókkal is számolni kell. Főleg, hogy a pálya helyszínéből adódóan valószínűleg nehezített körülmények lesznek a hó, és a hideg miatt. Nagyon kiváncsi vagyok hogyan fogok teljesíteni egy ilyen közegben és mezőnyben. Szeretném magamból kihozni a maximumot, aztán meglátjuk ez mire lesz elég. Számomra ez az Eb teljes mértékben a jövőbeli felkészülést szolgálja. Ez egy lehetőség, hogy hozzászokjak a nemzetközi mezőnyben való versenyzéshez. Az Eb után megkezdem a felkészülést a fedettpályás szezonra. Ennek a felkészülésnek köszönhetően nagy edzettséggel és munkabírással kezdhetek neki a rövidebb, gyorsabb edzéseknek. Fedettpályán 1500 és 3000m-en fogok versenyezni. A fedettpályás Eb-re nagyon erős kiküldetési szintek vannak, de természetesen célom ezeket minél inkább megközelíteni, és a legjobb formámat hozni.

Gratulálunk a kimagasló teljesítményhez és szurkolunk a céljaid megvalósulásához!