Az Atlétika Szakosztály évzárója

Kovács Péter polgármester célkitűzései rendszerint megvalósulnak. Az Ikarus tavalyi évértékelőjén ugyanis a legfontosabb tervként a szakosztály bővítését és a 300 fős létszám elérését fogalmazta meg. Ez akkor még lehetetlennek tűnt, egy év alatt mégis 100 sportolóval több jár már a Bátony utcai pályára edzeni, az Ikarus pedig még a Honvédot is megelőzve első helyen végzett a fővárosi bajnokságban. A többi között ez is elhangzott azon az évértékelőn, amit immár hagyományosan a Táncsics Mihály Általános Iskola és Gimnáziumban rendeztek február 1-jén.
A rendezvényen jelen volt Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke, Korompai Péter, a Budapesti Atlétikai Szövetség elnöke, és Sátor László főtitkár, Kovács Péter polgármester, az Ikarus tiszteletbeli elnöke, dr. Csomor Ervin alpolgármester, Ancsin László jegyző, Svantner István, a klub elnöke, Adorján István szakosztályvezető, id. Tomhauser István vezetőedző, Rátonyi Gábor, a Kertvárosi Sportlétesítményeket Üzemeltető Kft. ügyvezetője, Loch Ferenc, a sportkör társadalmi elnöke, ifj. Varjú Vilmos és Borovitz Tamás, a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör vezetője is.
 
Az évértékelőn – amelyen részt vettek az Ikarus kiemelkedő atlétái és az edzők is – moderátora Szász József önkormányzati képviselő, a szakosztály társadalmi elnöke volt.
Az elmúlt évet ifj. Tomhauser István értékelte, aki kiemelte: a 2010-ben átadott futófolyosó és az öltözőépület, valamint az egy évvel később megépült rekortán futópálya nagyban hozzájárul az atléták eredményes felkészítéséhez. Mindez egyre inkább növeli a szakosztály vonzerejét, amelynek a hihetetlennek tűnő létszámnövekedés is köszönhető. Ennek hatására jelenleg 281 sportolója van az Ikarusnak, őket 15 edző – id. Tomhauser István, ifj. Tomhauser István, Nagy Réka, Nagy József, Vékony Judit, Schőnviszky Ágnes, Talabér Attila, Berendi Antal, Etédi Endre, Gulyás Norbert, Melkvi Lili, Kőrös Andráas, Budai Tamás, Kovács Gyula, Takács Dávid – készíti fel a versenyekre.
A nemzeti válogatott tagjaként hét Ikarusos – Kiss Dániel, Gyürkés Viktória, Kővári Tamás, Kéri Tamás, Ludvig Benjamin, Horváth Csaba és Barcsay Csanád – is rajthoz állhat.
 A tehetséges versenyzőknek, a kiváló edzőgárdának, valamint az Önkormányzat, Magyar Olimpiai Bizottság, a Docler Holding és a Nemzeti Utánpótlás-nevelési Intézet támogatásának köszönhetően tehát 2012-ben az Ikarus az ország összes atlétikai szakosztálya között az abszolút pontverseny 12. helyen végzett. A budapesti szakosztályok között a 3., a Budapest-bajnokságok összesített eredményei alapján pedig az 1. helyet szerezte meg a klub.
Ezenfelül idén megállapodást kötöttek a Hevesi SE-vel, amelynek értelmében a jövőben megrendezendő bajnokságokon a vidéki klub legjobb 10 versenyzője az Ikarus színeiben fog egyéniben es csapatban is versenyezni. Őket Kovács Gyula készíti majd fel.
Az tervekkel kapcsolatban ifj. Tomhauser István elmondta: a régi helyett idén szeretnék megépíteni az új dobópályát, létrehozni egy kondicionálótermet, illetve bővíteni a szertárt. A szakosztály koncepciójában ugyanakkor még nagyobb hangsúlyt kap majd az utánpótlás-nevelés, mint eddig.
Kovács Péter gyerekkorában szintén az Ikarusban atletizált. Ezzel kapcsolatban elmesélte, hogy az ő korosztálya még remegő térdekkel állt a rajtvonalhoz, mert tudták, hogy a nagy rivális klubok versenyzői meg fogják verni őket. Éppen ezért azt kívánta a kerület ifjú atlétáinak, hogy ők soha ne tapasztalják meg ezt az érzést, és ne lássák az ellenfelek hátát, mert akkor biztosan előttük fognak végezni. Célként a polgármester egyéves tervként az első tíz legjobb szakosztály közé való bekerülést, 3-4 év múlva pedig a legeredményesebb budapesti szakosztály cím megszerzését tűzte ki célul.
Mindenkit, aki a fiatalok közül kedvet kapott ahhoz, hogy Kiss Dániel nyomdokaiba lépve maga is olimpikon legyen, vagy csak amatőr szinten szeretne mozogni, szeretettel várnak az Ikarus Bátony utcai sporttelepén. Bővebb információt a www.ikarusatletika.hu oldalon kaphatnak az érdeklődők.
 2012 kiemelkedő sportolói:
Kiss Dániel
110 m gát, olimpiai résztvevő, Európa-bajnoki elődöntős
Kecskés Levente
rúdugrás, felnőtt OB II. hely
Gyürkés Viktória
3000 m akadály, felnőtt OB III. hely
3000 akadály, UP. OB I. hely
Kővári Tamás
400 m gát, junior vb-résztvevő
felnőtt OB III. hely, junior OB II. hely
Kéri Tamás
rúdugrás, felnőtt ranglistavezető
felnőtt OB IV. hely
Ludvig Benjamin
800–1500 m, junior OB II. hely
Kádár Fanni
hétpróba, ifj. OB I. hely
Szabó Kitti
1500 m, ifj. OB II. hely
Szalai Szimonetta
rúdugrás, serd. 14 é. OB II. hely
Tóth Zsombor
nyolcpróba, serd. össz. OB 14 é. IV. hely
Bak Bálint
négypróba, 80 m gát, serd. 13 é. OB II. hely
Tuskán Zsombor
4 próba, serd. OB, 13 é. III. hely
Sólyom Barnabás
rúdugrás serd.13 év OB III.hely
Barcsay Csanád
rúdugrás, serd. 15 é. OB I. hely
Manyik Péter
rúdugrás, serd.14 é. OB. I. hely
Horváth Csaba
magasugrás, serd. 15 é. OB I. hely
Kapitány Márton
1000 m akadály, 13 é. OB II. hely
Varjú Zsófia
négypróba, 14 é. OB II. hely
Lévay Dániel
rúdugrás, 15 é. OB IV. hely
A gyermekkorcsoportosok között a tavalyi évben a legsikeresebbek: Horváth Csongor, Csák Tamás, Regényi Ákos, Licht Vivien, Kállai Balázs, Rapai Fanni, Silye Kata, Csalló Marcell, Pap Márk, Urbán Zita, Dobronoky Viktor, Merényi Panna, Németh Virág, Melkvi Lotti, Polányi Jázmin, Nagy Bence.