Nincs már akadály Wagner-Gyürkés Viktória előtt

A 27-szeres magyar bajnok atlétanő 29 évesen kezd új tervek megvalósításába

 

Nyomós, vagy inkább fájdalmas oka volt annak, hogy a huszonhétszeres magyar bajnok Wagner-Gyürkés Viktória lemondani kényszerült az akadályfutásról. Hiába javította meg ebben a számban az egyéni csúcsát tavaly június 12-én Nizzában 9:30.10 percre, ami egyetlen tizeddel volt rosszabb az olimpiai szintnél, egyre inkább zavarta és akadályozta az állandósuló Achilles-ín érzékenysége. Ráadásul az emiatt kialakult gyulladást csak gyógyszerekkel lehetett csillapítani. Bekerült ugyan a tokiói csapatba, élt is benne végsőkig a remény, de az első olimpiáján egy nappal a rajt előtt visszalépésre kényszerült. A felkészülés utolsó napjaiban már járni is alig tudott, gyulladásgátlókon élt, így az is kétségessé vált, hogy le tudja-e futni a 3000 akadályt. Nem vállalkozott a lehetetlenre, hazatérve Japánból pedig eldöntötte, hogy távot vált, és ha majd sikerült újra felépíteni magát, új tervek megvalósításába kezd.

 

A vele történtekről még csak annyit, hogy alapvetően a vizesárok próbatétele, egészen pontosan az akadályvétel utáni nehezen csillapítható zökkenések készítették ki az „érkező” lábát. Hasonló gondok rajta kívül még egy sor akadályfutónőt állítottak válaszút elé, vagy késztettek visszavonulásra.

 

Viktória viszont nem hátrált meg, előhúzta a „B” tervét, aminek a megvalósításában edzőként és menedzserként Babinyecz József segíti, aki maga is válogatott atléta volt, a 90-es évek végén egyike a legjobb magyar közép-és hosszútávfutóknak. A kényszer szülte, hogy az Ikarus BSE versenyzőjének az 5000 méteres síkfutás lett a fő versenyszáma, de emellett1500-akat és 3000-ket is fog futni.

 

2022: az átállás éve

 

A pályamódosítás biztató jeleként néhány nappal ezelőtt a birminghami Gyémánt Liga versenyen 15:32.17 perc alatt ért a célba az 5000-sek mezőnyében. Noha az ott elért 13. helyét nem lehet remek helyezésnek nevezni, korábbi egyéni csúcsának 12 másodperces megjavítása kétség kívül elismerésre méltó teljesítmény.

 

„Ahhoz képest, hogy a testi és lelki sebeim gyógyítása, a pihentetés és a nagyon visszafogott edzésmunka után szögescipőt először idén április 21-én húzhattam a lábamra, arra következtethetek, hogy jóval több van még bennem. Edzőm szerint a 15:20 perces futás is a közeli céljaim közé tartozhat, amit jó lenne mielőbb a pályán megerősíteni. Ugyanakkor azt is el kell mondanom, hogy látványos javulásra, nagy áttörésre idén még nem számíthatok. Úgy tekintek a 2022-es idényre, mint az átállás időszakára, amely közben az eredményeimnek is javulnia kell. Most az a legfontosabb a számomra, hogy ott lehessek az augusztusi müncheni Európa-bajnokságon, amelynek a 15:25 perces nevezési idejétől Birminghamben 7 másodperccel maradtam el. Két körönként minimum 1 másodperccel kell gyorsabbnak lennem ahhoz, hogy biztos lehessek a dolgomban a „végső elszámolásnál” – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak az Ikarus BSE atlétanője, annak a műhelynek a képviselője, ahol hat éven át id. Tomhauser Istvánnak, a világbajnoki bronzérmes Baji Balázst csúcsra juttató Ifj. Tomhausr István édesapjának az irányításával készült fel a versenyekre.

 

Célkeresztben a budapesti vb és a párizsi olimpia

 

A magyar atlétika tiszteletre méltó nagy öregjétől később Török János vette át a váltóbotot, ezt megelőzően viszont Viktória két éven át majdnem elveszett az útkeresés sűrűjében, hajszálon múlott, hogy nem fordított hátat az atlétikai pályának. Török után öt éven át Berkovics Imrével edzett, aki jelenleg már a válogatott Tóth Lili Anna és Szabó Nóra felkészítését irányítja. Ezek után fordult 2020 őszén Babinyecz Józsefhez, aki egyszemélyben a menedzsere is. Dietetikusra azért nincs szüksége, mert ezt a szakmát tanulta ki a SOTE Egészségtudományi Karán. Oklevele egyelőre a fiókban, mert az elkövetkezendő 2-3 évet az élsportra tervezi feltenni.

 

„Úgy tekintek a jövő évi budapesti világbajnokságra, mint az eddigi sportpályafutásom egyik, ha nem a legfontosabb állomására. A kihívás már csak azért is egyedülálló, mert végre hazai közönség előtt vívhatunk meg a nagy ellenfeleinkkel. Kárpótlást jelentene, ha másodszor is az olimpiai válogatott tagja lehetnék, de akkor már semmi sem akadályoz meg a bizonyításban. Az 5000 méter mezőnye egyre erősebb, jönnek fel a fiatalok, miközben a tapasztalt futók őrizni igyekeznek a helyüket. Mindezt figyelembe véve is optimistán tekintek a jövőbe, egyre erősebbnek érzem magamat fizikailag és mentálisan is. Igazán jó kimondani ezt a bizonytalanság és a rehabilitáció hosszú hónapjai után” – mondta befejezésül Wagner-Gyürkés Viktória, aki a közeli napokban Manchesterben és Somorján 5000, Koppenhágában és Corkban 3000, a június végi országos bajnokságon pedig 1500 és 5000 méteren készül rajthoz állni, ezt követően pedig háromhetes magaslati edzőtáborban továbbfejleszteni az állóképességét és a gyorsaságát.

 

Szalay Péter

SzPress Hírszolgálat