Ismét Európa élmezőnyében a gátfutók

A jóhoz és a sikerhez könnyű hozzászokni. Az utóbbi években Kiss Dániel és Baji Balázs sok-sok hazai és nemzetközi sikerrel örvendeztettek meg minket.
A következő állomás ezűttal a Prágában lezajlott fedett pályás Európa-bajnokság volt.

Így látta a versenyt edzőjük, Ifj. Tomhauser István:

„A fedett pályás Európa - bajnokságot fontos állomásként terveztük versenyzőimmel a szabadtéri szezonra való felkészülés egészét tekintve. Ez a viszonylag rövid téli időszak segíti "beélesíteni" a hónapokig gyakorolt fontos technikai és dinamikai mozgáselemeket, és egyfajta felmérése, hogy hol tartunk.
Persze, a távlati cél a vb és a jövő évi olimpia, ezen keresztül kell értékelni a folyamatokat.
Azt tudni kell, hogy a versenyeredmények télen nehezebben értékelhetőek, többek között mert rövid a szezon.
Balázs rendkívül jól futott edzéseken a verseny időszakot közvetlenül megelőzően már januárban, és úgy ment az első németországi versenyére, hogy benne van a lábában egy nagy futás. Sajnos bemozdult, kizárták, majd rá 2 napra szinte törvényszerűen annyira akart, hogy az lett a veszte. Úgy gondolom, hogy az ő szezonjára jó eséllyel ez rányomhatta a bélyegét, mert mint említettem nagyon rövid a szezon.
Dani pozitívuma a felkészülés során az volt, hogy folyamatosan gond nélkül tudott edzeni, épült a munkája. Ennek azért is örültem, mert ilyenre nem volt példa az utóbbi években. Január közepétől viszont vissza-visszatérő megfázással küszködött, amiből ebben a járványos időszakban nem tudott teljesen kimászni. Nem törődve ezzel edzett, de azért a meghűlősebb fázisokban ki kellett hagynia időnként. A fedett Ob-on még futott egy 7,77-et, de valószínű, hogy a téthelyzetben a szezon végén már visszaütött ez. Úgy gondolom, hogy leszámítva a hátráltató körülményeket, ezt az utat kell tovább folytatnia tavasszal.
Tehát mindezek tükrében nézem Dani és Balázs Eb szereplését. A legfontosabb persze az volt , hogy kijutottak mindketten az Eb-ra, teljesítették az elvárt szintet.
Elsősorban az edzéseredményekre alapozva Dani részéről középdöntőt, Balázstól pedig dobogó közeli ill. akár dobogós helyezés elérésére láttam esélyt, hiszen mindketten rutinos és nagyon jó versenyzők.
Végül Balázs 7. helyezett lett, amivel már a 4. világverseny döntőjével büszkélkedhet. Ha úgy veszem ennél rosszabb sose legyen. A 7, 65-ös eredmény önmagában nem mond sokat, de ha hozzáveszem azt, hogy hogyan, akkor alsó hangon is ez egy 7,60-on belüli futás potenciáljával rendelkezett.
Úgy gondolom, a fedettpályás időszakot – ha nem is kiugróan, de – azért sikeresnek értékelem, jó alapokkal és nagy ambíciókkal fogunk hozzálátni a szabadtéri szezonra való felkészüléshez.”

Hármójuk munkájáról, sikereiről korábban beszámoltunk: Országos csúcs és idei legjobb a zürich-i Európa – bajnokságon