Kölyökatlétika képzés a TF-en

A Sport XXI. által finanszírozott Kölyökatlétika képzésen vettek részt az elmúlt hétvégén edzőink. A K.A program szeptembertől heti 2 órában fog beindulni az általános iskola első osztályaiban, mint kötelező tananyag. Ennek érdekében 1000 alsós kollégát képzett ki a TF által az Oktatásért Felelős Államtitkárság, melynek oktatói között edzőink ifj.Tomhauser István és Nagy Réka is dolgoztak. Az atlétika szakosztályok szeretnének felkészülni - az alsó tagozatban hamarosan beinduló Kölyökatlétikai oktatás okán - az atlétikai szakosztályokban várhatóan rövid időn belül megnövekedő számú kisgyermek fogadására és szakszerű foglalkoztatására. Egyesületünk 6-12 éves korosztályával foglalkozó edzői, szinte kivétel nélkül elvégezték ezt a tanfolyamot, most őket kérdezzük tapasztalataikról.
 
Miért tartottátok fontosnak, hogy ezen a képzésen részt vegyetek?
 
Berendi Antal: Szerintem fontos mindenki számára, hogy tovább képezze magát. Fontos az új dolgokra való nyitás. Nagyon jó és színvonalas előadásokon és gyakorlati órákon vehettünk részt.
Heim Violetta: Szerettem volna újabb ismereteket szerezni a kölyökatlétikáról, hogy a tanultakat a gyerekek edzésein is hasznosítani tudjam.
Kecskés Levente: Szerintem minden plusz tudás jól jöhet, és mivel edzőként fogok dolgozni, fontos, hogy minél több tudásra tegyek szert.
Melkvi Lili: A továbbképzés nagyon sokszínű, ötletes, jó hangulatú volt. Jobban megismerhettem és beleláthattam a KA világába, rengeteg új dologgal találkoztam.
Takács Dávid: Mivel edzői pályafutásom elején vagyok, fontosnak tartom a többoldalú képzetséget, a folyamatos megújulást. Mindig tanulhat újat az ember ezeken a képzéseken.
Vékony Judit: Én a tanfolyamot itt a XVI. kerületben végeztem el. A képzést nagyon fontosnak tartottam, mert az ember könnyen bele tud szürkülni a munkájába, ezért kellenek ezek a frissítések.
 
 
Milyen korcsoporttal foglalkoztok az Ikarusban?
 
Tóni: Felnőttekkel, veteránokkal  és serdülőktől felfelé levő korosztállyal.
Letti: Közösen foglalkozunk Lilivel 5-9 éves gyerekekkel, hetente kétszer hétfőn és pénteken.
Levente: Még nem dolgozom edzőként, de majd szeretnék.
Dávid: Most alakult egy csoportom, 7-10 éves korosztálynak, akiknek hétfőn, szerdán tartom az edzéseit.
Judit: Az Ikarusban a gyerekkorcsoporttal foglalkozom ( 10-12 évesek).
 
Mi a lényege szerintetek a Kölyök Atlétika programnak?
 
Tóni: Lényege a sokszínűségben, a széles alapokon nyugvó képzésben rejlik. Amely nem sportág specifikusan képzi a gyerekeket, hanem ez minden sportágnak az alapja kell, hogy legyen. 
Letti: Fontos, hogy a gyerekek koordinációs képessége fejlődjön, játékosan ismerkedjenek meg az atlétikával, ne a felnőttek speciális munkáját végezzék kis korban, és természetesen az utánpótlás nevelése.
Levente: Egész kicsi  korban kell megszerettetni a mozgást a gyerekekkel, s ezt sokszínűen, kreatívan, játékosan kell belevinni a foglalkozásokba.
Dávid: A gyerekek sokoldalú képzése játékos formában, az élményorientált edzés, sportos életmódra szoktatás.
Judit: A KA programban a pedagógusok és ezzel együtt a gyerekek egy színesebb, érdekesebb, izgalmasabb atlétikával ismerkedhetnek meg. Nagyon sokoldalú képzést nyújt, melyet később a diákok más sportágakban is kamatoztathatnak. Eltűnik a régi monotonitás és eredmény központúság, ami valljuk be nem mindenki számára tette az atlétikát izgalmassá.
 
Mi az, ami legjobban megragadta a figyelmeteket? Mi az, ami leghangsúlyosabb ebben a programban?
 
Lili: A KA lényege, hogy a gyermekek minél több, színesebb mozgást sajátítsanak el és próbáljanak ki. Emellett nagy hangsúly helyeződik a csapatmunkára.
Tóni: Megfelelő időben megfelelő terhelést kapjanak a gyerekek. Nem szabad agyonhajtani a savasodásig őket, tudják kipihenni magukat, mert ebben az életszakaszban könnyű őket meghajtani, hisz nagy odaadással végzik az edzésmunkát, erre nagyon kell figyelni. A megfelelő kommunikáció, a sportoló-edző kapcsolat. 6-12 éveseknél is fontos, hogy őket is bevonjuk az edzéstervezésbe, valamint fontos az oda-vissza kommunikáció. Ne csak direktbe adjunk utasításokat. (pl: Az van amit én mondok!) Pozitív megerősítést kell adni a gyermekeknek, dicsérni őket,  hogy jó, amit csinálnak és ez által megnyerni őket az atlétikának és a sportnak.
Letti: A legfontosabb az, hogy a gyerekek játékosan ismerkedjenek meg az atlétika szakágaival, a dobásokkal, az ugrásokkal, a futásokkal.
Dávid: A gyerekekkel való bánásmód pszichológiája, pozitív visszajelzések, egyenlő bánásmód az eltérő ügyességű gyerekek közt, sokoldalú színes edzésprogram.
Levente: Nekem a módszerek ragadták meg a figyelmem és az a csomag, amit nem tudni mikor lesz lehetőségünk használni. A leghangsúlyosabb talán a koordináció és stabilitás fejlesztése játékosan, kreatívan.
 
Mit fogtok változtatni ezután az edzői munkátokban?
 
Dávid: Biztosan kipróbálom az új módszereket, feladatokat, amik a képzés során tanultam, sokkal színesebben sokoldalúbban fogom megtervezni az edzéseket.
Tóni: Sokszínűség, változatosság a legfontosabb a gyermekek számára és hogy legyenek kreatívak. Ez egy hosszabb folyamat, de lépésről-lépésre kell ezt az új szemléletet bevezetni.
Letti: Még több játékos feladatot viszünk az edzésekbe.
Judit: Nagyon sok újfajta gyakorlattal, játékkal ismerkedtem meg, amik edzői munkámat változatosabbá, izgalmasabbá tették. A gyerekek imádják ezeket a faladatokat. Eltűnnek a nagy különbségek és nő a közösségi élmény és a csapatösszetartás.
 
Üzentek-e valamit többi kollégáitoknak?
 
Dávid: Újat tanulni sosem késő, a kölyök atlétika a jövője a felnőtt atlétikának. Minél többen vegyenek részt a képzésben, ha van rá lehetőség. Számomra nagyon hasznos volt ez a három nap.
Tóni: Szerintem fontos lenne minden itt dolgozó kollégának hallani az előadásokat, nem csak a 6-12 évesekkel foglalkozóknak. Mert sok dolog, amit tanultunk, idősebb korban is megszívlelendő.
Letti: Érdemes mindenkinek részt venni ezen a tanfolyamon, mert nagyon hasznos és új ismereteket lehet szerezni.
Judit: Minden kollégámnak szívből ajánlom, aki még nem vett ezen a képzésen részt.