Kölyökatlétika program "ezerrel"

A kölyökatlétika fogalma egyre ismertebbé válik a hazai sport és oktatás berkeiben. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2000-ben határozta el, hogy a legfiatalabbak számára kidolgoz egy olyan képzési programot, amelynek a segítségével az atlétika sportág a  legtöbbek által űzött egyéni sportággá válik. Ez a program a  képességek komplex fejlesztését helyezi fókuszba, természetesen az atlétika mozgásanyagának segítségével.  Ez a Kids' athletics nevű program, melynek licencét megvásárolta a Magyar Atlétikai Szövetség, és rövid időn belül, 2007-ben egy nemzetközi instruktor kiképezte az első hazai oktatókat. 
Áttörésre akkor került sor, amikor sikerrel járt az a kezdeményezés, amely ennek a programnak a magyar oktatási rendszerbe való beépítését tűzte ki célul. 2012-ben felgyorsultak az események. Az Oktatási Minisztérium megbízta a Semmelweis Egyeteme továbbképző Intézetét azzal, hogy az év folyamán minden általános iskola alsó tagozatos tanítói, tanárai közül képezzen ki egy-egy főt a kölyökatlétika módszerének 6-10 éves kor közötti alkalmazási lehetőségei terén.
Abban a megtiszteltetésben volt részünk Rékával (Nagy Réka edzőkollégámról van szó), hogy jelentős feladatot kaptunk az 1000 fős tanári gárda képzése során. Így a három napos kurzusok keretein belül rengeteg hasznos ismereteket adhattunk át mind elméletben mind a gyakorlati téren. A módszer nagyon népszerű lett, minket is meglepett, ekkora sikerre eleinte nem számítottunk.
Idén január 18-20 között nyílt lehetőség arra, hogy kerületünkben, a Bornemisza Iskolában szervezhessük meg ennek a képzési programnak a záró oktatását. Nagy érdeklődés mellett zajlott, hiszen minden iskolából volt legalább egy tanító vagy testnevelő. A képzés végén tanúsítványt szereztek, hiszen államilag akkreditált tanfolyamról van szó. Még vonzóvá tette a programot az, hogy minden résztvevő iskola térítésmentesen jut egy igen értékes eszközcsomaghoz.
A visszajelzések országszerte, és kerületünkben is nagyon pozitívak,  rengeteg pedagógus lelkesedik, hogy alkalmazza, beépítse az iskolai oktatásba. Ez jövőre az oktatási törvény szerint már kötelező is lesz.
A pedagógusok munkájának segítése mellett valószínűleg kedvelt sportágunk is sokat fog majd kamatoztatni ebből a sikeres kezdeményezésből. 
                                                                   
Néhány XVI. kerületi vélemény a képzés végén:
Kovácsi Petra (tanító) "Új és nagy lendületet kaptam a további munkámhoz:"
Szombati Marianne (testnevelő): "Még mindig a hétvégéről áradozok mindenkinek."
Vörös Beatrix (testnevelő): "Az egész hétvége nagyon szuper volt. Mindig is az atlétika volt a szívem csücske, és most ettől a kölyökatlétika programtól és az ajándék csomagtól teljesen odavagyok. Már nagyon várom, hogy használhassam az órákon. Hálás vagyok a lehetőségért, hogy ezen részt vehettem."