Sebestyén Zoltán Európa-bajnoki ezüstérmes

Augusztus végén megrendezett 18. Veterán Atlétikai Európa-bajnokság Ikarus-sikert hozott. A maratoni futásban a 40 és 45 év közötti korosztályban Dr. Sebestyén Zoltán ezüstérmet nyert.

A gödöllői egyetem matematika tanszékének 43 éves docense, korábban több ízben teljesítette 2 óra 30 percen belül a klasszikus 42,2 km-es távot, a felnőtt maratoni országos bajnokságokon pedig előkelő helyezéseket is szerzett. A versenyszerű futást később sem hagyta abba. Tavaly igazolt hozzánk, az Ikarusba, idén pedig célul tűzte ki, hogy a német-cseh-lengyel hármas határon, Zittauban megrendezett korosztályos (35 évnél idősebb atléták számára kiírt) EB-n kedvenc távján indul.

Úgy gondolta, hogy amennyiben sikerül a felkészülése, és a versenyen is minden rendben lesz, esetleg dobogóra állhat. (A legutóbbi Európa-bajnokságon 2010-ben, hazánkban, Nyíregyházán, éppen lemaradt az éremről, 4. helyen végzett.)

Bár felkészülését télen egy kellemetlen gerincbántalom hátráltatta, nyáron pedig az állandó hőség nehezítette, végül el tudta végezni az önmaga által eltervezett nem csekély edzésadagokat. Így bizakodva érkezett a verseny helyszínére, ahol augusztus 25-én reggel fél 9-kor rajtolt el a mintegy 250 fős mezőny.

A maratoni verseny egy változatos, dimbes-dombos körpályán zajlott, amely mindhárom említett ország területét érintette, és amelyet 4-szer kellett teljesíteni. Bár a rajt után egy népes élboly alakult ki, Zoli függetleníteni tudta magát a mezőnytől, és az elejétől fogva erről a bolyról kissé leszakadva a saját iramát futotta. Az első kör után még csak a 4. helyen állt a kategóriájában két török és egy brit futó mögött (és a 20. hely körül a teljes mezőnyben), de fél távnál már ezüstérmes pozícióban haladt, amit a célig egyenletes futással meg is tartott. Végül 2ó43:48mp-el (az abszolút versenyben 11. helyen) ért célba. A verseny egészére és az idősebb korcsoportok színvonalára jellemző, hogy az abszolút legjobb időt egy 45 év feletti német futó produkálta 2 óra 32 perccel, amely szinte profi eredménynek számít.

Zoli egyelőre megérdemelt pihenőjét tölti, de már most tervezi, hogy jövőre Csehországban indul a veterán utcai futó EB-n, 2014-ben pedig a Budapesten sorra kerülő korosztályos fedett pályás világbajnokságon próbál meg sikeresen szerepelni.

Abszolút maratoni eredmény: http://www.evacs2012.com/en/starters/

Kategória maratoni eredmény M40: http://www.evacs2012.com/en/starters/

 Gratulálunk a fantasztikus sikerhez!